Ovo je primjer HTML sa linkom Manjina.
Tekst neki ide ovdje
Početna stranica > Vijesti

Vijesti

Održan Forum ukrajinske omladine "Kijev 2011."

04.09.2011.

Najsvečanije je bilo trećeg dana Foruma kada je održana proslava 20 godina nezavisnosti Republike Ukrajine na centralnom Trgu Nezavisnosti, na kojem je prisustvovalo nekoliko hiljada učesnika, rekao Laguđa.


Više od 50 delegata iz 30 država, sa četiri kontinenta, učestvovalo je na Forumu ukrajinske omladine "Kijev 2011.", od 22. do 30. avgusta, na kojem su učestvovali i predstavnici iz Banje Luke. Na Forumu su se predstavile ukrajinske omladinske organizacije dijaspore.
Davor Laguđa, sekretar Koordinacionog saveza ukrajinskih udruženja i organizacija "KRUTO" Banja Luka, rekao je da je oduševljen Forumom i programom koji je podrazumijevao turističke ture po Ukrajini.
- Prvog dana imali smo organizovano razgledanje Kijeva. Posjetili smo spomenik žrtvama Gladomora u Ukrajini, spomenik osnivačima grada Kijeva, Andrijivsku crkvu, Sofijivski sabor, Mihajljivski Zolotoverhnjij manastir, spomenik hetmanu Bogdanu Hmeljnickom, te Zlatna vrata Kijeva - kaže Laguđa.
Drugog dana Foruma učesnici su posjetili vrhovnu Vladu Ukrajine, a sastali su se i s nekim od poznatih narodnih deputata Ukrajine s kojima su razgovarali o evropskim integracijama, rješavanju pitanja bezviznog režima, osnivanju ministarstva ukrajinske dijaspore u Ukrajini, državnog fonda dijaspore koji bi finansirao programe Ukrajinaca u dijaspori.
- Najsvečanije je bilo trećeg dana Foruma kada je održana proslava 20 godina nezavisnosti Republike Ukrajine na centralnom, Trgu Nezavisnosti na kojem je prisustvovalo nekoliko hiljada učesnika - rekao je Laguđa.
Četvrtog dana boravka u Ukrajini učesnici Foruma ukrajinske omladine predstavili su program "Omladina u radu", a svoju prezentaciju su imali i predstavnici Evropskog omladinskog fonda, omladinski centri, te međunarodne omladinske strukture.
- Poslije navedenih prezentacija, bilo je riječi o projektu menadžmenta i pisanju projekata, nakon čega su svi učesnici, podijeljeni u grupe, vježbali pisanje projekata. Jedna od zadatih tema bila je organizovanje Međunarodnog festivala ukrajinske dijaspore, koji je zamišljen tako da se svaka zemlja u kojoj žive Ukrajinci predstavi svojom kulturom - rekao je Laguđa.
Na Forumu je održan i koncert Sergija Vasiljuka, mladog, ambicioznog umjetnika, a predstavile su se i ukrajinske omladinske organizacije iz Ukrajine, organizovan je obilazak muzeja na otvorenom, u selu Pirogovo, te mjesta Kanjiv i Čegerin.

Izvor: Dnevne novine Fokus