Ovo je primjer HTML sa linkom Manjina.
Tekst neki ide ovdje
Početna stranica > Vijesti

Vijesti

12. Susreti učenika dopunske nastave slovenačkog jezika u BiH

08.06.2011.

Ovogodišnji susreti učenika dopunske nastave slovenačkog jezika u BiH su se održali u Slatini kod Banje Luke u subotu 4.juna i nedjelju 5.juna 2011.godine.


Susreti se organizuju već 12. put i već odavno su tradicionalni, a od 2010.godine se održavaju u okviru Saveza slovenačkih društava u BiH „Evropa sad“. Održavanje manifestacije su finansijski pomogli Kancelarija Vlade Republike Slovenije za Slovence po svijetu, Ministarstvo prosvjete i kulture Republike Srpske i Grad Banja Luka.

Susreti su počeli 4.6. pozdravnim govorom šefa Konzularne kancelarije Ambasade Slovenije u Banjoj Luci Aladara Beleca, nakon čega su se prisutnima obratili viši savjetnik iz Kancelarije za Slovence po svijetu Aleš Selan, te predstavnici Ministarstva za obrazovanje i sport Republike Slovenije Melita Steiner i Zavoda Republike Slovenije za obrazovanje Dragica Motik. Nakon toga su nastupili učenici dopunske nastave slovenačkog jezika u BiH i to recitacijama, pjesmom, glumom, muzikom i igrom. Učenici su odlično spremili program i pokazali šta su sve naučili u toku prethodne godine.

Predstavila su se sljedeća udruženja: Slovenska skupnost Tuzla, SKD “Cankar” Sarajevo, Slovensko udruženje građana Kakanj, Udruženje Slovenaca “Lipa” Prijedor, Udruženje Slovenaca regije Doboj-Teslić “Prežihov Voranc” i Udruženje Slovenaca RS “Triglav” Banja Luka.

Nakon programa, uslijedila je igra za učenike “Tražimo sakriveno blago”. Učenici su bili podijeljeni u mješovite grupe (i po pripadnosti udruženjima i po starosti) i imali su zadatak da, prema uputstvima koja su im data, nađu “blago” koje je bilo sakriveno na kontrolnim tačkama za svaku od grupa. Djeca su bila oduševljena i sa nestrpljenjem čekala svoj red da krenu u potragu. Nakon što su svi došli nazad, učiteljica Valentina Gradič koja podučava učenike u Banjoj Luci, Slatini, Prijedoru i Doboju podijelila je medalje pobjedničkoj ekipi.
U nedjelju, 5.juna, učenici i učitelji su se okupili i razmijenili iskustva nakon čega su otišli u obilazak grada Banja Luka.

Na manifestaciji je učestvovalo više od 80 učenika što je odličan pokazatelj zainteresovanosti mladih za učenje svog maternjeg jezika.