Ovo je primjer HTML sa linkom Manjina.
Tekst neki ide ovdje
Početna stranica > Vijesti

Vijesti

Makedonci počinju četvrtu sezonu učenja maternjeg jezika

04.10.2011.
JEZIKOM ČUVAJU TRADICIJU I OBIČAJE

Ideja o učenju makedonskog jezika u Banjoj Luci već pune tri godine doživljava svoju realizaciju. I ove godine uskoro bi trebalo da počne nova nastavna sezona.

Predsjednik Udruženja Makedonaca Banje Luke, Dimitrije Trifunovski, rekao je da imaju dobru literaturu za početak nastave koju su proširili s makedonskom muzikom, filmovima, publikacijama, video-bimovima, a nastoje i da se što bolje upoznaju s maticom kroz medije.

- Mnogo je onih koji su davno otišli iz Makedonije pa danas žele obnoviti svoje znanje i podsjete se na rodne krajeve i običaje jer se  s vremenom mnogo toga i zaboravi - ističe Trifunovski.

Škola okuplja 15 polaznika, a za učenje maternjeg jezika veće interesovanje pokazale su pripadnice nježnijeg pola. Nastavnica Vesna Temelkoska-Vuković, koja s polaznicima održava časove u prostorijama banjolučkog Kluba nacionalnih manjina, nada se da će im se ove godine pridružiti i članovi Toše fan kluba iz Banje Luke.

- Kada sam pitala polaznike za motivaciju, rekli su mi da im je taj jezik melodičan i kroz muziku blizak. Važno je da kažem da polaznici nisu bili samo potomci Makedonaca već i mladi koji su htjeli naučiti jezik, što me oduševilo. Nastava će se izvoditi svaki drugi i treći četvrtak po dva časa i subotom u terminu koji ćemo naknadno odrediti, i trajaće do kraja godine. Koriste se udžbenici iz Makedonije koji služe za izučavanje u matičnoj zemlji za edukovanje stranaca - izjavila je Temelkoska-Vuković.


(Fokus)